Potrebni sastojci:
kelj glavati
500 g krompira
50 g pšeničnog bijelog hljeba
2-3 kašike mlijeka, punomasnog
200 g Menprom mljevenog mesa
so
biber
sušeni timijan
maslinovo ulje
1 crveni luk
1 dl mlijeka za kuhanje
1,5 l vode
Priprema jela:
Kelj operite, dobro ocijedite i nakidajte na manje komade. Krompir ogulite i narežite na kocke, 1/3 krompira narežite na sitno. U zdjeli pomiješajte sredinu starog bijelog hljeba sa mlijekom, pustite da hljeb omekša. Ocijedite višak mlijeka i hljeb, te dodajte mljevenom mesu, začinite sa solju, biberom i timjanom.
Rukama oblikujte manje kuglice. Na maslinovom ulju propržite mesne kuglice sa svih strana i izvadite sa strane. Na istoj masnoći propržite sitno nasjeckani luk, dodajte krompir i kelj, dobro promiješajte, smanjite vatru, poklopite lonac i pustite da se dinsta 5 minuta.
Nakon 5 minuta u lonac dodajte vodu i mesne kuglice pa kuhajte na srednjoj vatri još 15 minuta. Izvadite veće komade povrća i mesne kuglice iz supe, a ostatak izmiksajte da dobijete glatku smjesu, dodajte mlijeko za kuhanje, vratite povrće i kuglice pa pustite da supa još jednom prokuha.
Po potrebi dodajte vode.