Sastojci:
ZA OKRUGLICE:
400 g miješanog mljevenog mesa
1 luk (nasjeckan)
1 režanj bijelog luka (usitnjen)
50 g prezle
25 g ribanog parmezana
sol i biber
peršin
1 jaje
maslinovo ulje
ZA UMAK:
maslinovo ulje
1 luk (nasjeckan)
1 režanj bijelog luka (usitnjen)
2 konzerve pelata (800g)
1-2 kašičice smeđeg šećera
120 ml bijelog vina
OSTALO:
500 g špageta (ili tjestenine po izboru)
parmezan i svježi peršin za posipanje
U mljeveno meso zamiješajte sjeckani luk i bijeli luk, prezle, parmezan i sjeckani peršin. Dodajte cijelo jaje i začinite solju i biberom Smjesu miješajte rukama dok se sastojci ne povežu.
Vlažnim rukama oblikujte manje mesne okruglice, posložite ih na tanjir i ostavite pola sata na hladnom. Nakon toga ih pecite na nauljenoj tavi dok ne posmeđe.
Zagrijte dublju tavu te na ulju prepržite luk i bijeli luk dok nisu lagano zlatne boje. Pojačajte vatru i ulijte vino. Kuhajte dok se tekućina ne reducira na pola, a potom umiješajte pelate, malo vode i šećer. Začinite solju i biberom. Kuhajte oko 15 minuta dok paradajz ne omekša.
U umak dodajte pečene mesne okruglice te kuhajte sve zajedno još 10 – 15 minuta.
S mesnim okruglicama u umaku od paradajza se slažu bucatini (šuplji špageti) posuti parmezanom i sjeckanim peršinom.