Potrebni sastojci:
200 g Menprom mesnih kocki
50 g dimljene salame
100 g crvenog luka (manja glavica)
25 g feferona
60 g mladog luka
2 čehne bijelog luka
200 g tikvica zucchini (jedna)
1 kašika naribane mrkve
3 kašike repičinog ulja
1/2 kašike mljevenih začina
malo soli i bibera
850 ml vode
400 g riže
Priprema jela:
Meso, dimljenu salamu i luk nasjeckamo na još sitnije kockice, bijeli luk zgnječimo, a mrkvu i neoguljenu tikvicu naribamo ribežom za jabuke. Na vrućem ulju pržimo meso te ga, kada pusti sok, dinstamo desetak minuta na umjerenoj temperaturi, dok ne ispari tečnost, dodamo nasjeckanu salamu, a u 15 minuti i luk te pržimo još 5 minuta.
Prije riže dodamo još perca mladog luka. Koristimo očišćenu rižu i dodajemo mesu; pržimo 3 minute, da zrna ogreznu u masnoći, postanu staklasta i dobiju smeđkastu boju. Ulijemo 500 ml tople vode, pojačamo vatru i kada jelo zavri kuhamo 10 minuta na umjerenoj temperaturi. Tečnost je znatno reducirana, a riža već nabubrila i omekšala pa dodajemo naribanu mrkvicu.
Zalijemo s preostalom vodom (350 ml), dodamo so i začine, a nakon tri minute i naribanu tikvicu. Sada bi jelo trebalo češće promiješati, a gotovo je za 4-5 minuta.