Potrebni sastojci:
sos od paradajza
500ml pasiranog paradajza (kupovni ili, još bolje, domaći)
1 glavica luka (nasjeckati na sitno)
1 kašika brašna
4 kašike ulja
so
500g Menprom mljevenog mesa
1 šoljica (oko 50 g) riže
1 veća mrkva naribana
1 tikvica (naribana i posoljena da pusti vodu)
so, biber, vegeta
1 jaje
Priprema jela:
Priprema za sos: na ulju propržite luk i dodajte kašiku brašna. Pržite oko minutu i dodajte pasirani paradajz. Dolijte oko 300ml vode. Posolite i sačekajte da sos prokuha.
U međuvremenu, pripremite okruglice. U posudu stavite sve sastojke (tikvicu prethodno ocijedite) i dobro izmiješajte. U kuhan sos, dodajite jednu po jednu okruglicu veličine oraha.
Kada sos ponovno prokuha, smanjite plamen i kuhajte na laganoj vatri oko 50ak minuta. Posluživanje: kao prilog najbolje paše pire krumpir!