Poljupete s paradajzom i patlidžanom

Potrebni sastojci:

 

  • 300 g Menprom junećeg mljevenog mesa

  • 3 kriške mekanog hljeba

  • 1 dl mlijeka

  • 30 g naribanog parmezana

  • 1 jaje

  • 2 kašike peršuna

  • so, biber

  • brašno

  • 1 glavica luka

  • 1 manji patlidžan

  • 2 kašičice bosiljka

  • 1 mala limenka (400 g) paradajza

  • maslinovo ulje

 

Priprema jela:

 

Narežite hljeb na kockice i namočite u mlijeko da odmekne. Iscijedite hljeb, namrvite ga i dodajte mesu. Dodajte, također, malo razmućeno jaje, naribani parmezan, bijeli luk, peršun, so i biber po ukusu. Izmijesite sve dobro rukama da dobijete ujednačenu smjesu. Od smjese oblikujte okruglice veličine po želji.

 

Da vam se meso ne bi lijepilo i da bi se lakše oblikovale, nakon svake 3-4 okruglice navlažite ruke hladnom vodom. U širokoj tavi, dovoljno velikoj da u nju stanu sve okruglice u jednom sloju, zagrijte 2-3 kašike maslinovog ulja i popržite okruglice da dobiju lijepu boju sa svih strana.

U dubljoj tavi (ili posudi) zagrijte malo ulja i popržite sitno nasjeckan luk. Dodajte na manje komadiće narezan patlidžan (po želji ga možete oguliti ili ostaviti neoguljenog). Popržite miješajući dok ne odmekne. Dodajte okruglice od mesa i sitno nasjeckan bosiljak.