Potrebni sastojci:
450 g pšeničnog oštrog brašna
1 prašak za pecivo
150 g maslaca
1 jaje
1 kašika kiselog mlijeka
Za fil:
120 g luka
2 kašičice maslinovog ulja
400 g Menprom mljevenog junećeg mesa
3 kašičice nasjeckanog peršuna
1 kašičice miješanog začina
¼ kašičica bibera
1 jaje
250 g ricotta-e
Priprema jela:
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. Dodajte rashlađeni maslac narezan na kockice i miješalicom miješajte, dok ne dobijete ravnomjerno zrnastu strukturu tijesta. Dodajte jaje, mlijeko i miješajte još 1-2 minute. Tijesto rukama oblikujte u kuglu i pustite da odstoji u hladnjaku 20-30 minuta.
Četvrtinu tijesta odvojite sa strane, a ostatak podijelite na 12 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte u krug 12-15 cm, pa ga utisnute u jednu čašicu u kalupu za muffin-e. Pripremljeni fil ravnomjerno rasporedite po čašicama sa tijestom, a po samom filu rasporedite ricottu. Ostatak tijesta podijelite na 12 dijelova, razvaljajte tako da s njime možete prekriti čašicu u kalupu. Tijesto lagano pritisnite prstima ili kašičicom da se spoje.
Pecite 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 °C. Kada su pečeni, ostavite da se malo ohlade u kalupu kako bi ih lakše izvadili. Za fil: Luk sitno nasjeckajte i kratko zažutite na zagrijanom ulju. Dodajte mljeveno meso i lagano ga dinstajte oko 5 minuta, redovno miješajući. Uklonite tavicu s vatre i pustite da se meso dobro ohladi. Ohlađeno meso prebacite u zdjelu, pa mu dodajte nasjeckani peršun, začine i biber, te jaje i sve dobro promiješajte.