Potrebni sastojci:
1 konzerva paradajza/pelati
1 glavica luka
500g Menprom mljevenog mesa
1/2 glavice bijelog luka
jedna ili dvije šoljice soja sosa
1 pakovanje špageta veličina 1 ili 2 (ili po želji)
2 kašike ajvara, kečapa ili sosa od paradajza
Glavicu luka nasjeckati i staviti da se prži na ulju 1-2 minute, zatim ga politi sa 100 ml vina i 300 ml vode, te ostaviti da se ukuhava dok tečnost potpuno ne ispari. Na luk dodati meso, začiniti po želji, te pripremiti mljeveno meso do kraja.
Kada se završi, dodajte ajvar/kečap/sos od paradajza. Potom promiješajte kako bi mljeveno meso upilo sve sastojke, te dodajte nasjeckan bijeli luk i miješajte još pola minute. Ubacite pelate u šerpu, zgnječite ih kuhačom, te onoliko vode koliko stane u konzervu pelata, uspite u šerpu zajedno sa svim.
Zatim dodajte preostalih 100ml vina, promiješajte i pustite da se ukuha (probajte radi začinjavanja). Kada završite sa bolognese umakom, stavite špagete u več ključalu posoljenu/povegećenu i pouljenu vodu na nekih 5-8 minuta dok ne budu al dente, u svakome slučaju ne trebaju biti potpuno kuhane.
Ocjedite nedovršene špagete i ubacite ih u sos, promiješajte dobro i ostavite da se na laganoj vatri špagete skuhaju do kraja, nekih 5-10 minuta.