Sastojci:
400 g Menprom mljevenog mesa
1 glavica luka
2 kašike maslinovog ulja
200 ml paradajz sosa
200 ml vode
so, mješavina začina, biber, crvena paprika
80 g maslaca
80 g oštrog brašna
750 ml mlijeka
200 g gorgonzola sira
kore za lazanje
nekoliko komada cherry paradajza
nekoliko komada mini mocarele
Priprema:
Sa Menprom mljevenim mesom napravite vaš omiljeni bolonjez sos. Ispržite luk na maslinovom ulju, dodajte meso, propržite dok ne dobije lijepu boju. Zatim dodajte paradajz sos i vodu. Začinite i kuhajte do željene gustine. Po potrebi zagustite sa kašikom brašna i malo vode.
Pored ovog vječnog klasika, pripremite još jedan, preukusan, a jednostavan, bešamel sos sa gorgonzolom. Rastopite maslac, dodajte mu brašno, izmiješajte dobro i propržite. Ugrijte mlijeko i u njega dodajte propečeno brašno i začinite. Miješajte i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Na kraju dodajte naribanu gorgonzolu.
Kore za lazanje blago blanširajte. U posudu za lazanje stavljajte prvo kore, zatim bolonjez sos pa bešamel. Tim redoslijedom slažite do vrha posude.
Lazanje bolonjez završite sa čeri paradajzom i mini mocarelom.
Pecite u rerni 30 minuta na 180 stepeni.
Vrlo brzo ste dobili ručak ili večeru kojoj će se obradovati svi ukućani.