Lazanje bolonjez sa Menprom mljevenim mesom

Sastojci:

400 g Menprom mljevenog mesa

1 glavica luka

2 kašike maslinovog ulja

200 ml paradajz sosa

200 ml vode

so, mješavina začina, biber, crvena paprika

80 g maslaca

80 g oštrog brašna

750 ml mlijeka

200 g gorgonzola sira

kore za lazanje

nekoliko komada cherry paradajza

nekoliko komada mini mocarele

 

Priprema:

Sa Menprom mljevenim mesom napravite vaš omiljeni bolonjez sos. Ispržite luk na maslinovom ulju, dodajte meso, propržite dok ne dobije lijepu boju. Zatim dodajte paradajz sos i vodu. Začinite i kuhajte do željene gustine. Po potrebi zagustite sa kašikom brašna i malo vode.

Pored ovog vječnog klasika, pripremite još jedan, preukusan, a jednostavan, bešamel sos sa gorgonzolom. Rastopite maslac, dodajte mu brašno, izmiješajte dobro i propržite. Ugrijte mlijeko i u njega dodajte propečeno brašno i začinite. Miješajte i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Na kraju dodajte naribanu gorgonzolu.

Kore za lazanje blago blanširajte. U posudu za lazanje stavljajte prvo kore, zatim bolonjez sos pa bešamel. Tim redoslijedom slažite do vrha posude.

Lazanje bolonjez završite sa čeri paradajzom i mini mocarelom.

Pecite u rerni 30 minuta na 180 stepeni.

Vrlo brzo ste dobili ručak ili večeru kojoj će se obradovati svi ukućani.