Kolačići od mesa u bijelom sosu

Potrebni sastojci:

  • 500 gr Menprom Uvijek svježeg mljevenog mesa
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 bijeli luk
  • 100 gr prezle
  • jaje
  • 1 mala kašikica sode bikarbone
  • so, biber vegeta
  • 100gr brašna
  • 100gr margarina

Bijeli sos:

  • 300ml vrhnja za kuhanje
  • 3 kašike milerama ili pavlake
  • so, biber, vegeta, peršun

 

Priprema:

Meso, luk, začine, prezlu i jaje izmješati i od dobijene smjese praviti male kuglice. U tacnu staviti brašno i gotove kuglice stavljati na tacnu, a zatim je protresti, tako da se sve ćufte uvaljalju u brašno. Uzeti malo dublju tavu i u njoj rastopiti margarin. Ćufte peći oko 20-tak min na naganoj vatri, do jednako ne porumene sa svih strana.

Kada su gotove izvaditi iz iz tave. Na maslac u kojem su se pržile dodati vrhnje, pavlaku, so, biber, vegetu i peršin i sve dobro izmješati dok se sos ne izjednači. Pustiti da provrije, a zatim dodati ćufte i protresti tavu dok se sve jednako ne uvaljaju u sos. Po želji dodati i bijeli luk.