Junetina s narom

Sastojci:

oko 1 kg Menprom junetine
1 veći nar
2-3 češnja bijelog luka
20 g putera
30 ml ulja
sok ½ limuna
mješavina začina
biber

Priprema:

Junetinu pospite mješavinom začina i biberom sa obje strane, pa rukama pažljivo što bolje utrljajte začine u meso. U posebnoj šerpici ili tavi zagrijte ulje, pa toplim uljem prelijte meso. Zagrijte i 100 ml vode, pa ga prelijte i vodom. Sve pokrijte aluminijskom folijom i stavite u rernu da se peče oko 40 minuta na 200 stepeni.

Za to vrijeme, odvojite desetak komada sjemenki iz nara, a ostatak iscijedite u sok. Izvadite pečenje iz rerne, prelijte ga sokom, i ponovo ga vratite u rernu na još 40 minuta. Povremeno, možete po želji dodati još malo vode.

Ispečeno meso izvadite iz tepsije, a preostali umak procijedite u šerpu, stavite na laganu vatru, pa dodajte puter i sok od limuna. Umak krčkajte oko 10 minuta, odnosno dok se ne zgusne, pa sa njim prelijte meso i pospite sa sjemenkama koje ste odvojili. Poslužite uz limun, masline, leblebije i cherry paradajz.