Hadžijski ćevap

Sastojci:

 

2 glavice crvenog luka

350 g junećeg mljevenog Menprom mesa

300 g šampinjona

mrkva

crvena paprika

žuta paprika

paradajz

grančica svježeg peršuna

puter, maslinovo ulje

so, biber, crvena paprika, muškatni orah

 

 

Priprema:

 

Prvo isjeckajte luk i jednu veću mrkvu na sitne kockice. Izdinstajte na mješavini od 1 kašike putera i 1 kašike maslinovog ulja. Dodati 350 g junećeg mesa. Kad meso promijeni boju i nestane vode, dodati 300 g šampinjona isjeckanih na listove i 1 veći paradajz koji je potrebno oguliti i isjeckati na kocke. Pustiti da se dinsta u soku koji puste gljive i povrće. Kad tekućine nestane, dodavati temeljac (cca pola litra). Kad meso postane mekano dodati paprika isjeckane na kockice i malo svježeg peršuna. Začiniti. Sve dinstati još nekoliko minuta.
Za to vrijeme ugrijati rernu na 200°C. Uzeti papir za pečenje te ga malo zgužvati. Staviti papir u zdjelice. Nakon toga puniti tako pripremljene posude sa mesom i povrćem. Krajeve papira svezati kao paketiće i pričvrstiti kanapom. Sve paketiće smjestiti u tepsiju, dodati jednu čašu vode oko paketića i peći sve u rerni još cca 40 min. Servirati sa kiselim vrhnjem uz dobro raspoloženje.

 

Napomena:

Ovaj recept je za nas pripremila nutricionistkinja Marizela Šabanović.