Sastojci:
500 g graha
Ulje
1 crveni luk srednje veličine
2 male paprike
1 bijeli luk
1 velika mrkva
3 litre vode
Lovorov list
Sol
Biber
Mješavina začina
6 komada Tuzlanske roštiljske ljute kobasice
Za zapršku:
100 ml ulja
2 supene kašike brašna
1 supena kašika mljevene slatke crvene paprike
Priprema:
Dan ranije namočiti grah u vodi: prebaciti grah u posudu i sipati vode toliko da prekrije grah. Ostaviti grah da odstoji preko noći, 24 sata. Naredni dan procijediti grah.
Crveni i bijeli luk prepržiti na ulju. Dodati narezanu mrkvu i papriku i sve promiješati. Ubaciti kockice paradajza i dobro promiješati. Dodati procijeđeni grah i zaliti s 3 litra vode. Nakon toga, ubaciti lovorov list i začine. Poklopiti i kad prokuha, kupati na srednje jakoj vatri 90minuta.
U posebnoj posudi zagrijati ulje i ubaciti brašno. Sve miješati i dodati mljevenu crvenu papriku. Nakon što se sve kratko preprži ubaciti grah i dobro izmiješati. Spojiti dio tekućine od graha i zapršku, te sve uliti u grah. Ubaciti Tuzlanske roštiljske ljute kobasice i sve kuhati još 15 minuta.
Servirati dok je vruće.