Potrebni sastojci:
500g Menprom mljevenog junećeg mesa
50g luka/praziluka
biber
so
peršun
1 jaje
100g starog hljeba
malo kisele vode
malo ulja
Sos: 1 glavica crnog luka, 1 kašika brašna, malo ulja
Priprema jela:
Sastaviti meso i hljeb, natopiti kiselom vodom, dodati luk, začine i jaje, pa sve dobro umijesiti. Oblikovati smjesu u ćufte, te ih poredati na nauljen pleh, tako da se ne dodiruju. Zagrijati rernu na 170 stepeni i peći 25 minuta. SOS: Na zagrijanom ulju prodinstati isjeckani luk do staklaste boje, dodati brašno i propržiti da zlatkaste boje. Polako dodavati paradajz sok uz neprestano miješanje kako se ne bi stvorile grudvice. U sos dodati malo šećera i začina po volji, malo vode, te sve promiješati i ubaciti ćufte da se prokrčkaju.