Potrebni sastojci:
maslinovo ulje
300 g Menprom mljevenog mesa
50 g mrkve
50 g korijena celera
50 g crvenog luka
150 g Menprom Premi suhog mesa
300 g pire od paradajza
½ šoljice vina, bijelo stolno (12% alc. vol.)
½ šoljice mlijeka, punomasnog
svježe mljeveni biber
½ šoljice mlijeka za kuhanje
fettuccine ili tagliatelle
so
Priprema jela:
Na maslinovom ulju pržite mljeveno meso dok ne počne otpuštati masnoću, pritom pazeći da ne zagori. Dodajte povrće i dinstajte, lagano miješajući sve dok luk ne postane staklast. Dodajte mljeveno i suho meso i povremeno miješajte sve dok meso ne poprimi smeđu boju.
Dodajte pire od paradajza, polijte vinom i dobro promiješajte. Lagano dodajte mlijeko sve dok se dobro ne sjedini s ostalim sastojcima. Začinite solju i biberom, pokrijte posudu i kuhajte na laganoj vatri 2-3 sata. Povremeno promiješajte, te dodajte još mlijeka ukoliko primjetite da se meso počelo sušiti.
Kada je umak gotov, prema običaju u Bologni, možete dodati mlijeko za kuhanje. Umak servirajte uz fettuccine ili tagliatelle, ne spaghette.