Barbeque junetina s vrganjima i bijelom rižom

Sastojci:

 

500 g Menprom junećih kocki

200 g crvenog luka

250 g svježih vrganja

3 čehne bijelog luka

2 lovorova lista

Maslinovo ulje

Sol i biber

200 ml vode ili vina

 

 

Priprema:

 

Nasjeckajte luk i propržite na 2 kašike maslinovog ulja dok ne omekša. Dodajte mu bijeli luk i karamelizirajte. Po potrebi dodajte malo vode. Na karameliziran luk dodajte juneće Menprom kocke i pržite dok ne porumeni sa svih strana. Dodajte lovorov list, sol i biber i zalijte sa 200 ml vode ili vina. Smanjite vatru i krčkajte dok sva voda ne ispari, po potrebi dodajte još. Kuhajte neka 2 sata na laganoj vatri. Vrganje očistite i narežite na listiće. Zagrijte dublju tavu pa posoljene vrganje lagano pirjajte bez masnoće dok ne ispari sva tekućina. Kada je meso gotovo, umiješajte vrganje i poslužite toplo. Kao prilog ovom jelu možete poslužite kuhanu rižu. Prijatno!