Sogan dolma s Menprom mljevenim mesom

Sastojci:
oko 10 sitnijih glavica crvenog luka
1 mala kašika crvene paprike
0,5 dcl sirćeta
100 g sitno sjeckanog luka
500 g Menprom mljevenog junećeg mesa
80 g riže (najbolje one sa okruglim zrnom)
2 velike kašike paradajz sosa ili pirea
1 mala kašika soli
1 jaje
1 velika kašika ulja
Priprema:
Odrežite vrhove na oguljenim glavicama luka.
Staviti glavice luka da se skuhaju u vodi u koju ste dodali malo sirćeta, ali budite oprezni da se ne prekuhaju.
Kada je luk skuhan, slonite i ocijedite toplu vodu, te naspite hladnu vodu u posudu gdje ste kuhali luk.
Lukovice moraju biti hladne kada razdvajate slojeve.
Potiskom prsta lagano i pažljivo razdvajajte slojeve, tj. prstenove luka – dolme.Punjenje za dolme ćete dobiti kada pomiješate sitno isjeckani crveni luk i mljeveno meso.
Zatim dodajte biber, rižu, paradajz sos/pire, jaje, so i ulje. Sve dobro izmješajte da dobijete kompaktnu masu.
Jako je bitno da kada budete punili dolme da punjenje ne punite do vrha, jer će zbog riže dobiti dodatnu masu te postoji opasnost da vam ista pukne.
Napunjene dolme posložite u šerpu, prelijte toplom vodom da budu potopljene u istoj, te dodajte malo sirćeta i kuhajte oko 40 minuta.
U kuhanu dolmu možete dodati malo slatke paprike i brašna koje je potrebno da dobro izmješate sa malo soli i dodate u šerpu ili ukoliko volite možete i koristiti klasičnu zapršku.