Ćufte s kroketima

Sastojci za ćufte:

  • 400 g junećeg Menprom mljevenog mesa
  • 1 mala glavica crnog luka
  • 2 režnja bijelog luka
  • 1 kriška starog hljeba (samo sredina)
  • 1 kašičica mješavine začina
  • soli po ukusu
  • 2 kašičice mljevene paprike
  • 1 jaje
  • malo sjeckanog peršuna, bibera

Sastojci za sos:

  • 300 ml soka od paradajza
  • 400 ml vode
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašičice crvene paprike
  • 1 kašičica soli (ili po ukusu)
  • sjeckani peršun

Sastojci za krokete:

  • 3 srednja krompira
  • 1 jaje
  • malo maslaca
  • po potrebi brašna
  • po želji začina

 

Priprema:

U posudi pomiješajte sve sastojke za ćufte. Crni i bijeli luk isjeckajte vrlo sitno, sredinu od hljeba natopite s malo vode pa istiskajte među dlanovima i razmrvite prstima, jaje lagano umutite viljuškom i sve zajedno sjedinite u homogenu masu. Pokrijte folijom i ostavite u frižideru da odstoji neko vrijeme, najmanje pola sata. Nakon tog vremena, izvadite posudu iz frižidera i pobrašnjenim rukama pravite male ćufte.

Ćufte možete pržiti u tavi, pa ih izvaditi na tanjir i onda kasnije spuštati u sos koji ste napravili u drugoj, dubljoj šerpi. Ćufte pržite u zagrijanom ulju, okrenite i ispržite s obje strane. Da ne biste vadili ćufte iz šerpe, samo ih gurnite uz kraj, jednu preko druge, oslobodite otprilike polovinu dna šerpe gdje ćete napraviti zapršku. Stavite brašno i kratkim potezima miješajte, propržite ga malo pa dodajte crvenu papriku, promiješajte zajedno i ulijte pasirani paradajz.

Sad je trenutak da počnete lagano da povlačite ćuftice u zapršku i da sve zajedno promiješate uz dolivanje vode, malo po malo. Posolite sos po ukusu, poklopite i ostavite na tihoj vatri da se krčka. Po potrebi dolijte još malo vode, u zavisnosti od toga hoćete li rijeđi ili gusti sos. Na kraju dodajte sjeckani peršun.

Krompiriće skuhajte, zgnječite u pire i pustite da se ohladi, dodajte jedno jaje, malo maslaca, soli i začina po želji.

Zamijesite mekano tijesto koje se ne lijepi za prste, a dovoljno je mekano za oblikovanje.

Podijelite na 8 dijelova, radni stol pospite mrvicama, oblikujte kuglice od kroketa.

Pržite  u vrućem ulju do zlatno žute boje.

 

Uživajte u super ukusnom ručku.