Sastojci za ćufte:
Sastojci za sos:
Sastojci za krokete:
Priprema:
U posudi pomiješajte sve sastojke za ćufte. Crni i bijeli luk isjeckajte vrlo sitno, sredinu od hljeba natopite s malo vode pa istiskajte među dlanovima i razmrvite prstima, jaje lagano umutite viljuškom i sve zajedno sjedinite u homogenu masu. Pokrijte folijom i ostavite u frižideru da odstoji neko vrijeme, najmanje pola sata. Nakon tog vremena, izvadite posudu iz frižidera i pobrašnjenim rukama pravite male ćufte.
Ćufte možete pržiti u tavi, pa ih izvaditi na tanjir i onda kasnije spuštati u sos koji ste napravili u drugoj, dubljoj šerpi. Ćufte pržite u zagrijanom ulju, okrenite i ispržite s obje strane. Da ne biste vadili ćufte iz šerpe, samo ih gurnite uz kraj, jednu preko druge, oslobodite otprilike polovinu dna šerpe gdje ćete napraviti zapršku. Stavite brašno i kratkim potezima miješajte, propržite ga malo pa dodajte crvenu papriku, promiješajte zajedno i ulijte pasirani paradajz.
Sad je trenutak da počnete lagano da povlačite ćuftice u zapršku i da sve zajedno promiješate uz dolivanje vode, malo po malo. Posolite sos po ukusu, poklopite i ostavite na tihoj vatri da se krčka. Po potrebi dolijte još malo vode, u zavisnosti od toga hoćete li rijeđi ili gusti sos. Na kraju dodajte sjeckani peršun.
Krompiriće skuhajte, zgnječite u pire i pustite da se ohladi, dodajte jedno jaje, malo maslaca, soli i začina po želji.
Zamijesite mekano tijesto koje se ne lijepi za prste, a dovoljno je mekano za oblikovanje.
Podijelite na 8 dijelova, radni stol pospite mrvicama, oblikujte kuglice od kroketa.
Pržite u vrućem ulju do zlatno žute boje.
Uživajte u super ukusnom ručku.