Potrebni sastojci:
300 g Menprom junećeg mljevenog mesa
3 kriške mekanog hljeba
1 dl mlijeka
30 g naribanog parmezana
1 jaje
2 kašike peršuna
so, biber
brašno
1 glavica luka
1 manji patlidžan
2 kašičice bosiljka
1 mala limenka (400 g) paradajza
maslinovo ulje
Priprema jela:
Narežite hljeb na kockice i namočite u mlijeko da odmekne. Iscijedite hljeb, namrvite ga i dodajte mesu. Dodajte, također, malo razmućeno jaje, naribani parmezan, bijeli luk, peršun, so i biber po ukusu. Izmijesite sve dobro rukama da dobijete ujednačenu smjesu. Od smjese oblikujte okruglice veličine po želji.
Da vam se meso ne bi lijepilo i da bi se lakše oblikovale, nakon svake 3-4 okruglice navlažite ruke hladnom vodom. U širokoj tavi, dovoljno velikoj da u nju stanu sve okruglice u jednom sloju, zagrijte 2-3 kašike maslinovog ulja i popržite okruglice da dobiju lijepu boju sa svih strana.
U dubljoj tavi (ili posudi) zagrijte malo ulja i popržite sitno nasjeckan luk. Dodajte na manje komadiće narezan patlidžan (po želji ga možete oguliti ili ostaviti neoguljenog). Popržite miješajući dok ne odmekne. Dodajte okruglice od mesa i sitno nasjeckan bosiljak.