Potrebni sastojci:
6 – 8 paprika
100 ml vode
500 g Menprom mljevenog mesa
80 g riže
1000 g konzerviranog paradajza
120 g kozjeg sira (ili fete)
3 jaja
Vezica svježeg bosiljka
Priprema jela:
Očistite paprike od peteljki, pripremite mljeveno meso, dodajte rižu. Zamiješajte smjesu i započnite puniti paprike. Dobro stisnite smjesu u papriku tako da ne ispada prilikom kuhanja. Paprike kada su napunjene posložite u kalup za pečenje, a konzervirani paradajz rasporedite između paprika dok ne bude umaka do pola kalupa.
Aluminijskom folijom prekrijte kalup i stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 200 °C/60 minuta. Nakon 45 minuta izvadite paprike, otklopite, naribajte kozji sir, razbijte 3 jaja i rasporedite ih između paprika. Nastavite otklopljeno peći 10 – 15 minuta. Nakon što su se jaja dovoljno ispekla, a paprike dobile rumenu boju, jelo je gotovo i spremno za konzumaciju. Uz punjenu papriku poslužite umak od paradajza, zagrabite i jaje s kozjim sirom i pospite natrganim svježim bosiljkom.
Napomena: Paradajz umak stavite tako da do pola pokrije paprike. Nema potrebe da su posve uronjene u umak od paradajza jer su zapečene.