Potrebni sastojci:
800 g patlidžana
600 g svježeg paradajza
so
ulje
200 g luka
500 g Menprom mljevenog mesa
1 kašika mljevenog začina
½ kašičice crnog bibera
2 kašike mljevenih mrvica
Za posluživanje: 200 ml kiselog mlijeka
Priprema jela:
Patlidžane narežite na uzdužne kriške, a paradajz na kriške debljine oko ½ cm. Patlidžane i paradajz propržite u tavi na malo ulja, a nakon toga malo posolite.
Na tri kašike ulja propžrite nasjeckani luk, dodajte mljeveno meso, mljevene začine i biber. Mljeveno meso dinstajte podlijevajući s malo vode 15-20 minuta. Vatrostalnu zdjelu ili pleh premažite preostalim uljem. Na dno pleha stavite dio pripremljenih patlidžana, po njima rasporedite dio pripremljenog paradajza. Po paradajzu pospite dio hljebnih mrvica, a zatim stavite dio pripremljenog mesa.
Istim redoslijedom slažite musaku dok ne potrošite sastojke s time da zadnji red budu patlidžani. Musaku prelijte s malo ulja i pecite u rerni zagrijanoj na 220°C oko 20 minuta. Posluživanje: pečenu musaku malo ohladite, a zatim narežite i poslužite uz kiselo mlijeko i salatu po želji. Savjet: pred kraj pečenja po musaki možete naribati sir po želji.