Potrebni sastojci:
400 g Menprom mljevenog mesa
1 manja glavica luka
1 jaje
1 kašika nasjeckanog kopra
1 kašičica nasjeckanog peršunovog lista
100 g prezle
100-120 ml mlijeka
so
biber
ulje
1 kašika oštrog brašna
maslac
1 kašika sušenih mljevenih vrganja
Priprema jela:
U zdjelu pomiješajte mljeveno meso, dodajte sitno narezani luk, jaje, kopar, peršun, prezle, mlijeko, so i biber te sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine.
Od ove smjese vlažnim rukama formirajte kuglice veličine oraha. U tavi zagrijte ulje i maslac pa pržite kuglice do zlatnosmeđe boje.
Izvadite kuglice na tanjir, a u tavu dodajte kašiku brašna, po potrebi još malo maslaca i vrlo kratko pržite, jer brašno treba ostati svijetlo. Dodajte kašičicu mljevenih sušenih vrganja i brzo promiješajte te uz stalno miješanje kuhajte na laganoj vatri dok umak ne postane gust.
U tavu s umakom dodajte mesne kuglice i kuhajte, uz povremeno miješanje, još oko 20 minuta. Ovo jelo možete pripremiti s više ili manje umaka, kako vam najbolje odgovara. Poslužite s pireom od krompira i svježom, miješanom salatom.