Sastojci
Tijesto:
300 g glatkog brašna
1 kašika soli
1 kašika šećera u prahu
2 kašike maslinovog ulja
150 ml punomasnog mlijeka
3 g suhog kvasca
Nadjev:
Maslinovo ulje
1 crveni luk, sitno isjeckan
2 čehne bijelog luka, sitno isjeckanog
1 kašika mljevenog kima
1 kašika mljevenog korijandera
400 g mljevenog Menprom mesa
100 g špinata
200 g fete, izmrvljene
4 kašike pasiranog paradajza
Šaka svježeg peršuna, grubo nasjeckanog
Šaka svježe mente, grubo nasjeckana
Preljev:
200 ml grčkog jogurta
Šaka svježe mente, sitno nasjeckana
Šaka svježeg korijandera, sitno nasjeckana
2 čehne bijelog luka, isjeckanog
Priprema
U velikoj zdjeli pomiješati brašno, sol i šećer. Dodati ulje, mijeko i kvasac. Mješavinu mlijeka i kvasca sipati u suhe sastojke i dobro promiješati da se tijesto sjedini. Na blago pobrašnjenoj površiti mijestiti tijesto 5 – 10 minuta dok ne postane elastično. Namastiti veliku zdjelu i staviti tijesto unutra. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom mjestu da naraste oko sat vremena. U međuvremenu pripremiti preljev. Zagrijati maslinovo ulje u velikoj tavi i pržiti luk na laganoj vatri 10 minuta dok ne omekša. Dodati bijeli luk i pržiti još minutu, a zatim kim i korijander. Pržiti još 2 minute, potom dodati Menprom mljeveno meso i pržiti oko 5 minuta dok ne porumeni. Špinat, pola fete i pola pasiranog paradajza dodati u tavu i kuhati još 10 minuta. Obilno začiniti i umiješati začinsko bilje. Zagrijati pećnicu na 200°. Staviti jogurt u posudu i sjediniti mentu, korijander i bijeli luk.
Kad se tijesto diglo, lagano ga razvaljati u pravuogaonik 40 x 20 cm. Preostali pasirani paradajz rasporediti po tijestu, preliti mljevenim mjesom i preostalom fetom. Rubove tijesta preklopiti za 2 cm i oblikovati u oblik čamca. Pleh pobrašniti i pažljivo prebaciti pide u njega. Peći u rerni 20 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Poslužiti s jogurtom od začinskog bilja, bijelog luka i preostalih sastojaka za preljev.